Dyneguiden

Hvordan velge riktig dyne?

Vi tilbringer 1/3 av livet i sengen. Derfor er det viktig å sove godt! Artikkelen under kan være til hjelp når du skal velge riktig dyne.

 

Det er ingenting som kan måle seg med å legge seg i en deilig varm dyne når det er kaldt, eller en sval dyne på sommeren. Uansett hva ditt behov er har vi dynen for deg. 

Vi har 4 forskjellige tykkelser:

Før du gjør det endelige valget bør du tenke igjennom om du er frossen eller varm, og om du liker å sove i et kaldt rom, det vil gjøre valget ditt lettere. I tillegg finnes det mange forskjellige dunkvaliteter. Jo høyere andel dun det er i dyna, jo bedre regulerer den temperatur din og øker sovekomforten.

Dyrevelferd

Våre leverandører gjør en stor innsats for dyrevelferd. Alle våre produkter er kun fylt med dun og fjær som kommer fra europeiske, industrislaktede fugler, som er et biprodukt av matvareindustrien. Dette gir deg et produkt helt uten dun plukket av levende dyr – noe vi tar sterk avstand fra.

På denne måten er vi med til å sikre at du kan sove trygt og drømme godt under din.

Dunkvalitet

Bæreevnen er et uttrykk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høy bæreevne betyr at dunen er lett, luftig og isolerer godt, fordi det inneholde mer luft. Det er den stillestående luften mellom dunene som varmes opp og dermed holder kulden ute. Jo dårligere kvalitet det er på dunen og jo flere fjær det er i dynen, jo lavere er også bære- og isoleringsevnen. 

 

I 2019 gikk man over til en ny europeisk standard for å måle bæreevnen. I stedet for å måle høyden (mm.) i sylinder måler vi nå volumet (cuin) i sylinderen. CUIN står for cubic inch. Endringen betyr at man tidligere hadde en skala fra 2-14, der 14 var best. Nå har vi i stedet en skala fra 100-1100 der 1100 er best. 

Godkjenninger

Nedenfor følger tre av de viktigste sertifikatene du skal se etter når du kjøper ny dundyne eller dunpute. 

STANDARD 100 by OEKO-TEX® Klasse I

STANDARD 100 by OEKO-TEX® er en internasjonal, frivillig produktkontroll for tekstiler. Standarden skal bl.a. sikre at dundyner og -puter er av høyeste helsemessige kvalitet, og dermed ikke er skadelig for brukeren.

STANDARD 100 by OEKO-TEX® finnes i fire produktklasser, som atskiller seg på mengden av tillatte restkjemikalier i det ferdige produktet. Klassifiseringen fremgår ikke av merket.

Klasse I standarden har noen svært lave grenseverdier for innholdet av bl.a.:
• Formaldehyd (kan gi allergi)
• Tungmetaller (kan gi eksem og skade indre organer og sentralnervesystemet)
• Pesticider (kan påvirke nervesystemet, indre organer og forplantningsevnen)

NOMITE

NOMITE-merket er forbrukerens garanti for at dunproduktet ikke kan inneholde husstøvmidd. Trekket er vevd så tett at verken husstøvmiddens ernæring, hudavskalling fra mennesker eller midden selv kan trenge gjennom.

I motsetning til hva mytene forteller, er dun og fjær ikke årsak til allergiske reaksjoner. Synderen er oftest husstøvmidden. Det finnes flere vitenskapelige undersøkelser som dokumenterer ovenstående. Derfor kan husstøvallergikere trygt kjøpe dunprodukter merket med NOMITE. Dunprodukter kan også vaskes på 60° C, hvor husstøvmidden dør.

Downafresh® greenLine

Downafresh® greenLine er din garanti for et rent kvalitetsprodukt som er fremstilt iht. de strengeste vaskekravene som gjelder i Europa. Dette betyr at råfjærene vaskes etter forskrifter så de oppfyller et krav om renhet, samt at de tørkes ved mer enn 100° C.

Dermed oppnås sikkerhet for fjerning av flere elementer som: H5N1-stammen (fugleinfluensa), keratin (skjell fra dun og fjær), bakterier og sopp, såperester og andre organiske rester.

Brukere av Downafresh® greenLine-merket er pålagt å få sine produkter inspisert regelmessig av et uavhengig testlaboratorium for å sikre at hygieniske, rene og miljøvennlige krav blir oppfylt. Bruk bare rengjøringsmidler som ivaretar fyllmaterialets miljø og naturlighet. Dunet kan spores helt til produsenten.